Institutul de Diagnostic şi Sănătate Animală (IDSA) a confirmat prezența virusului pestei micilor rumegătoare (PMR) în probele prelevate de la oile dintr-o fermă comercială, cu un efectiv de 49.091 de oi, din localitatea Baia, județul Tulcea.
Pesta micilor rumegătoare este o boală virală gravă, care nu afectează omul, dar afectează rumegătoarele mici, respectiv ovinele și caprinele. Boala se transmite în principal prin contact direct. Mortalitatea în cazul animalelelor infectate poate ajunge la 70%.
ANSVSA solicită operatorilor economici din România implicați în activitatea de comerț cu rumegătoare să acorde maximă atenție instrucțiunilor transmise de ANSVSA prin intermediul DSVSA judetean pentru a își proteja efectivele de rumegătoare mici de această boală.
Orice suspiciune de boală trebuie notificată în cel mai scurt timp DSVSA judetean.
ANSVSA solicită sprijinul fermierilor din sectorul ovine și caprine şi al cetăţenilor în aplicarea măsurilor de biosecuritate, anunţarea imediată a serviciilor veterinare despre suspiciunile la animale şi la respectarea tuturor măsurilor dispuse de autorităţi pentru a împiedica răspândirea acestei boli pe teritoriul ţării noastre.
*Pesta Micilor Rumegătoare (PMR) este o boală virală foarte gravă, care afectează mai multe specii de rumegătoare mici, domestice şi sălbatice, foarte contagioasă şi cu o evoluţie foarte severă, terminată prin exitus în proporţie de 70 %. Clinic, boala se caracterizează prin evoluţie de la supraacută la subacută, cu manifestări de febră şi tulburări generale, digestive şi respiratorii, iar morfopatologic prin hemoragii, leziuni ulcerative, eroziuni sau necroze pe mucoasele digestive şi respiratorii, în unele cazuri prin pneumonie sau bronhopneumonie. Este foarte asemănător antigenic cu virusul pestei bovine. Are o rezistenţă relativ redusă la acţiunea agenţilor fizici şi chimici, fiind distrus în 60 minute la 50°C, cu o perioadă de înjumătăţire de 2 ore la 37°C. Este distrus de ph-ul ≤4 sau ≥11. Este foarte sensibil la alcool, fenol şi majoritatea substanţelor dezinfectante. Hidroxidul de sodiu 2% îl distruge în 24 de ore. Refrigerarea şi congelarea îl conservă.
Pe raza judetului Neamt nu exista exploatatii comerciale autorizate sanitar veterinar pentru cresterea ovinelor/caprinelor .
Conform situatiei actualizate din Baza Nationala de Date , in judetul Neamt exista un numar de 4838 exploatatii nonprofesionale de ovine cu un numar de 178 819 cap si 92 exploatatii comerciale de tip A ovine cu un numar de 12 316 capete.
In cazul caprinelor exista un numar de 2292 exploatatii nonprofesionale cu un numar de 24 368 cap si 26 exploatatii comerciale de tip A caprine cu un numar de 953 capete.
In conformitate cu prevederile Ordinului ANSVSA nr. 165/31.10.2018 care specifica faptul ca ” Inspectia , respectiv examinarea clinica , se face de catre medicul veterinar oficial […]de 2 ori pe an, inainte de iesirea la pasunat si dupa intoarcerea la stabulatie , cu selectarea unui numar de exploatatii din fiecare judet, respectand principiul prevalentei 5% si confidentei 95%”, in cadrul DSVSA Neamt a fost intocmit Programul de executare a inspectiilor pentru supravegherea clinica in Pesta Micilor Rumegatoare in exploatatiile nonprofesionale si comerciale de tip A pentru anul 2024, defalcat pe perioade, respectiv martie-mai 2024 si noiembrie-decembrie 2024 , program care este in curs de desfasurare pana la finalul anului 2024 conform prevederilor legale in acest sens.
Pana la data prezentei, pe raza judetului Neamt nu evolueaza nici un focar de Pesta Micilor Rumegatoare nefiind semnalate suspiciuni privind evolutia Pestei Micilor Rumegatoare la ovine si caprine conform fiselor de inspectie transmise de catre medicii veterinari oficiali din cadrul Circumscriptiilor Sanitar Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor Oficiale judetene.
Director executiv
DSVSA NEAMT
dr. Constantin Ovidiu BOSTEANU