Informare privind prevenirea aparitiei toxiinfectiilor alimentare si prevenirea raspandirii virusului Pestei Porcine Africane în perioada Sărbătorilor de iarnă 2019-2020

Informare privind  prevenirea aparitiei toxiinfectiilor alimentare si

 prevenirea raspandirii  virusului Pestei Porcine Africane

în perioada Sărbătorilor de iarnă 2019-2020

 

Începând cu data de 28.11.2019 și până în data de 07.01.2020 Directia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Neamt va intensifica acțiunile de control în perioada sărbătorilor de iarnă, cu scopul prevenirii apariţiei toxiinfecţiilor alimentare și răspândirii virusului Pestei Porcine Africane (PPA).

Se va verifica modul în care operatorii din sectorul alimentar respectă măsurile privind combaterea pestei porcine africane (PPA), a condiţiilor sanitare veterinare şi de siguranţa alimentelor referitoare la trasabilitatea, ambalarea, transportul, depozitarea și comercializarea cărnii proaspete de porc, precum și a modului de marcare şi certificare a cărnii proaspete, a cărnii tocate, a cărnii preparate şi a produselor din carne de porc, sau care conţin carne de porc.

În acest sens, la nivelul DSVSA  Neamt au fost constituite echipe, care vor efectua controale oficiale privind:

1. Verificarea sacrificarilor  de porcine care se va realiza în unităţi de abatorizare.

2. Verificarea modului de respectare a cerințelor legislație aplicabile comerţului cu porcine, carne de porc și produse din carne de porc și a măsurilor privind restricționarea mișcărilor de porci, ca urmare a apariției și evoluției focarelor de PPA.

De asemenea, se vor realiza controale în trafic, cu sprijinul reprezentanţilor Inspectoratelor de Poliţie județene, pentru a se verifica dacă sunt respectate condițiile legale pentru transportul animalelor, cărnii și produselor din carne.

3. Verificarea respectării normelor în vigoare prinvind comercializarea ouălor şi produselor din ouă, laptelui şi produselor lactate, precum și peştelui şi produselor din pescuit.

Obiectivele vizate în cadrul acestor acțiuni sunt: pieţele agro-alimentare, abatoare, unităţile de tranşare a cărnii, unităţile de procesare şi depozitare a alimentelor de origine animală, precum şi în unităţile de vânzare cu amănuntul (carmangerii, măcelării, unităţi de alimentaţie publică, pizzerii, cantine, unităţi tip catering, cofetării, patiserii, laboratoare de cofetărie/patiserie, pensiuni turistice, unităţi de tip hipermarket/supermarket, magazine alimentare etc.).Piețele agroalimentare vor fi supravegheate de către medicii veterinari care vor sancționa comercializarea produselor în alte condiții decât cele prevăzute de normele sanitare veterinare.

Este interzisă comercializarea produselor şi alimentelor de origine animală în spaţii improvizate (în sistem de vânzare stradal), nesupuse controlului sanitar veterinar.

Totodată, cu ocazia acestor controale, o atenție deosebită va fi acordată verificării condițiilor sanitare veterinare și de igienă existente în locurile organizate periodic de către autoritatea locala  în vederea comercializării unor alimente care prezintă caracteristici tradiționale (de ex. târguri de Crăciun).

La nivelul unităţilor de vânzare cu amănuntul supuse înregistrării şi controlului sanitar veterinar şi pentru siguranţa alimentelor se va proceda la:

a) verificarea respectării cerinţelor pentru înregistrarea sanitară veterinară şi pentru siguranţa alimentelor;

b) verificarea respectării cerinţelor de igiena;

c) verificarea trasabilităţii produselor alimentare.

 

In ceea ce priveste sacrificarea animalelor din speciile ovine,caprine ,suine la nivelul pensiunilor si a puctelor gastronomice locale ,inregistrate sanitar vetrinar si pentru siguranta alimentelor ,provenite din exploatatia proprie ,in vederea consumului propriu al proprietarilor ,dar a caror carne poate fi utilizata si la obtinerea preparatelor culinare care sunt servite turistilor,precizam ca rezultatul examenului animalelor vii inaite de taiere ,precum si al carnii si organelor dupa taiere ,efectuate de catre medicul veterinar oficial ,trebuie sa fie corespunzatoare astfel incat carnea si organele sa poata fi destinate consumului uman.

In cazul sacrificarilor de porci din gospodarii pentru consum propriu ,proprietarul va anunta de indata medicul veterinar daca constata inainte de sacrificare modificari de sanatate ale animalului sau dupa sacrificare modificari ale organelor interne.

Este interzis consumul carnii de porc ca nu a fost testata pentru identificarea Trichinella spp.

Aprovizionarea consumatorilor cu carne ,oua si produse din oua ,lapte si produse lactate ,peste  si produse din pescuit ,se va face numai din unitati autorizate/inregistrate sanitar veterinar.

La nivelul DSVSA Neamt și al circumscripţiilor sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor oficiale (CSVSAO) în perioadele 28.11.2019-24.12.2019 şi 27.12.2019 – 07.01.2020 va fi asigurată permanenţa, inclusiv în zilele de sâmbătă şi duminică, este afişat programul de lucru, numele medicului veterinar responsabil şi numărul de telefon la care consumatorii pot sesiza orice aspect privind nerespectarea normelor sanitare veterinare. De asemenea, la nivelul DSVSA Neamt si circumscripţiilor sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor oficiale (CSVSAO) sunt afișate locațiile în care poate fi efectuat examenul pentru identificareaTrichinella spiralis în carnea de porc.

 

 

Compartiment Comunicare