Evolutia pestei porcine africane la nivelul Romaniei. Achizitia de porci vii, carne de porc si produse din carne de porc

COMUNICAT DE PRESA

 

EVOLUTIA PESTEI PORCINE AFRICANE LA NIVELUL ROMANIEI

ACHIZITIA DE PORCI VII, CARNE DE PORC SI PRODUSE DIN CARNE DE PORC

19.02.2019

 

Conform datelor transmise de Autoritatea Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor, la aceasta data pesta porcina africana evolueaza la nivelul efectivelor de suine in judetele Bihor, Satu Mare, Galati, Buzau, Braila, Constanta, Tulcea, Ialomita, Calarasi, Ilfov, Giurgiu, Dambovita, Teleorman, Maramures, Vrancea, Dolj, Arges, Olt, Timis, Arad, Salaj, respectiv Covasna, Botosani si Bacau (localitatea Oituz – o posibila cauza a aparitiei focarului de boala o reprezinta achizitia de suine fara respectarea legislatiei sanitare veterinare, suinele provenind, posibil, din zonele de restrictie pentru pesta porcina africana).

       Pesta porcina africana a fost diagnosticata la efectivele de mistreti, fie prin recoltari de probe de la mistretii vanati conform cotelor de vanatoare, fie prin recoltare de probe de la cadavre de mistreti, in urmatoarele judete: Tulcea, Galati, Constanta, Braila, Calarasi, Giurgiu, Ilfov, Buzau, Dambovita, Teleorman, Olt, Bihor, Satu Mare, Salaj, Bistrita Nasaud si Botosani.

Datele epidemiologice arata ca un rol important in raspandirea bolii il joaca si achizitia de porci vii sau carne de porc si produse din carne de porc provenite de la porci sacrificati in zone in care evolueaza focare de pesta porcina africana.

Achizitia sau luarea in proprietate sub orice forma (donatie, troc cu produse, etc) de porci vii din surse necunoscute, achizitia sau luarea in proprietate sub orice forma a carnii de porc sau produse din carne de porc din surse necunoscute cresc riscul de raspandire a pestei porcine africane.

Intrucat targurile de animale vii sunt inchise pe termen nelimitat pentru toate speciile de animale, achizitia de porci vii se poate realiza doar direct din fermele de porci autorizate sanitar veterinar sau din exploatatii (gospodarii ale populatiei) aflate sub control sanitar veterinar.

    Porcii se achizitioneaza doar daca sunt identificati (crotalie aplicata) si inregistrati in baza de date de catre medicul veterinar din comuna in care se afla exploatatia din care se achizitioneaza porcii si doar in conditiile in care medicul veterinar responsabil de exploatatia/gospodaria din care sunt achizitionati porcii elibereaza documente sanitare veterinare, documente care arata ca porcii sunt sanatosi, provenind dintr-o exploatatie in care nu au fost inregistrate probleme de sanatate la porci, iar exploatatia nu se afla intr-o zona de restrictie sanitara veterinara ca urmare a evolutiei focarelor de pesta porcina africana.

Achizitia sau luarea in proprietate de porci vii de la vanzatori ambulanti, rude, etc, fara respectarea regulilor prezentate anterior expune exploatatia la aparitia pestei porcine africane si la pagube economice uriase care cad in sarcina celor care nu au respectat legea, acestia suportand rigorile legii (intocmirea de dosare penale de catre organele de ancheta)

Ulterior achizitiei, documentele sanitare veterinare eliberate de medicul veterinar responsabil de exploatatia/gospodaria din care porcii au fost achizitionati se prezinta medicului veterinar responsabil de exploatatia/gospodaria de destinatie.

    Nu se achizitioneaza carne de porc sau produse din carne de porc din surse necunoscute, neverificate sanitar veterinar; achizitiile de produse in aceste conditii pot duce la aparitia pestei porcine africane intrucat carnea de porc sau produsele din carne de porc pot proveni de la porci bolnavi de pesta porcina africana sau aflati in perioada premergatoare aparitiei bolii (incubatie); virusul pestei porcine africane este rezistent in produsele din carne de porc sarate, afumate sau condimentate, respectiv in carnea de porc supusa refrigerarii sau congelarii.

    Prepararea termica a carnii de porc in gospodarie nu distruge virusul pestei porcine africane.

    Achizitia de carne de porc sau produse din carne de porc poate fi facuta in conditii de siguranta doar din unitatile de comercializare aflate sub control sanitar veterinar.

    Porcii nu trebuie hraniti cu resturi menajere – hranirea cu “laturi” a porcilor creste pericolul de transmitere bolii.

    Facem precizarea că pesta porcină africană nu afectează oamenii, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru oameni, acest virus având, însă, impact la nivel economic și social.

 

 

Birou Comunicare